Het personeelstekort in de zorg en welzijn loopt de laatste maanden snel op. In het eerste kwartaal is het aantal openstaande vacatures met 3000 gestegen. In het tweede kwartaal kwamen daar 4000 vacatures bij. Daardoor zijn er nu 15 procent meer vacatures dan een halfjaar geleden: 52.000.
Bron: Zorgvisie
In 2023 was die toename ‘slechts’ 4 procent, blijkt uit cijfers van uitzendbedrijf Randstad. Bij verpleegkundigen is het aantal vacatures toegenomen met 5 procent, terwijl het verschil tussen vraag en aanbod hier al erg groot was. “De komende jaren is die krapte alleen groter voor ingenieurs, werkvoorbereiders en machinemonteurs”, vertelt arbeidsmarktanalist Bart van Krimpen van Randstad.
Verzorgden in thuiszorg
Behalve de stijging voor verpleegkundigen is het aantal openstaande vacatures vooral sterk toegenomen bij de verzorgenden, met name in de thuiszorg: 25 procent. Dezelfde stijging laat de kinderopvang zien. Vacatures voor maatschappelijke werkers groeiden met 20 procent, aldus Van Krimpen. Dat komt door een dalende instroom, hogere uitstroom en meer en complexere zorgvraag.
De uitzendorganisatie laat weten dat in de zorg, bouw en horeca het aantal openstaande vacatures het sterkst is gestegen. Van de 52.000 vacatures zijn er ongeveer 30.000 in de cure en 22.000 in de care. De toename in de zorg was groter dan die voor de care. Ook ten opzichte van juli vorig jaar is het aantal openstaande vacatures gestegen.
Krapte-indicator loopt op
Door deze ontwikkeling is de zogenoemde ‘krapte-indicator’ van Randstad voor de sector zorg en welzijn in de afgelopen maanden opgelopen van 1,4 naar 1,5, waarbij 1 aangeeft dat vraag en aanbod in balans zijn. Van Krimpen noemt zowel de sector zorg en welzijn als de situatie voor verpleegkundigen “een zeer krappe markt”. De krapte-indicator geeft voor verpleegkundigen het zeer hoge cijfer 3,1 aan.
Het gaat volgens Van Krimpen zeker niet alleen om tekorten voor zorgfuncties waarvoor een academische- of hbo-opleiding nodig is: “Veel krapte zit in beroepen op mbo4-niveau”.